[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
..
..
آمار نشریه
مقالات منتشر شده: 240
نرخ پذیرش: 84.3
نرخ رد: 15.7
میانگین داوری: 97 روز
میانگین انتشار: 26 روز
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۵ نتیجه برای Svc

آقای مرتضی محمدی، دکتر محسن گیتی زاده، دکتر جمشید آقایی، دکتر علیرضا روستا،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده

در سال ­های اخیر با کمبود منابع انرژی، استفاده از انرژی­ های نو مانند انرژی بادی در حال افزایش می­ باشد. در نتیجه بررسی و مطالعه، جهت استفاده بهینه از این منابع انرژی بسیار لازم است. امروزه در نیروگاه ­های بادی مدرن از ژنراتورهای القایی از دو­ سو­تغذیه استفاده می­ شود. مطالعات پایداری در هنگام اتصال این نوع ژنراتورها به سیستم قدرت یک امر بسیار مهم است. جبران­ ساز استاتیکی توان راکتیو و جبران­ ساز استاتیکی سنکرون  نمونه هایی از ادوات می ­باشند که به صورت موازی نصب می­ شوند و از مهمترین کاربردهای آن­ها تثبیت و تنظیم ولتاژ در یک سطح معین و به دنبال آن بهبود پایداری سیستم قدرت است. تنظیم بهینه پارامترهای کنترلی این جبران­ سازها بسیار مهم می­ باشد. در این تحقیق، ابتدا روشی مناسب جهت انتخاب تابع هدف به منظور حداقل کردن نوسانات ناشی از اغتشاش پیشنهاد می­ شود. سپس تنظیم بهینه پارامترهای کنترلی و توسط الگوریتم ژنتیک در قالب یک بهینه­ سازی انجام خواهد شد. در انتها کارایی روش پیشنهادی در بهبود پایداری ولتاژ، سرعت روتور و توان و همچنین پایداری سرعت روتور ژنراتورهای سنکرون بررسی خواهد شد. این موضوع با بررسی  و مقایسه نتایج در شرایط حضور و عدم حضور و و مقایسه عملکرد این دو جبران­ساز موازی در یک شبکه نمونه ارزیابی می­ شود. تمام مراحل شبی ه­سازی و بهینه­ سازی توسط نرم ­افزار صورت  می­ گیرد.


آقای فالحی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده

In this paper, the performance of two types of FACTS devices in order to enhance the power system static voltage stability has been investigated. These devices include Static Var Compensator (SVC) and Thyristor Controlled Series Capacitor (TCSC). The modeling of the Single Machine Infinite Bus (SMIB) and aforesaid devices has been made up in steady state mode with disregarding of the generator limitations. The incremental load changes will cause the voltage collapse phenomenon, load power factor decrease and load current increase. Consequently, the voltage will have more decrement and therefore voltage will collapse, and then the power system will be encountered with instability problem. This paper presents a scale of the Voltage Collapse Proximity Indicator (VCPI) for evaluation of voltage stability and its role in transmission line power flow. Application of the mentioned compensators in power system will improve the voltage stability and power flow in transmission line. The simulation results of this paper reveal the good efficiency of TCSC and SVC in reducing the voltage collapse and improving the bus voltage.


فرهاد دانشی، دکتر علی درویشی فالحی،
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده

جبرانسازهای استاتیکی توان راکتیو ۱ به طور وسیعی برای بهبود تغییرات ولتاژ و ضریب قدرت حالت ماندگار در پست های برق کارخانجات و صنایع استفاده شده اند. بنابراین، این دو عملکرد مستقل از هم هستند و بهبود ضریب قدرت به منظور تنظیم ولتاژ ضروری است. در این مقاله، روش راه اندازی جدید با SVC برای موتورهای القایی پیشنهاد می گردد. در این روش، مقدار توان راکتیو به طور دقیق و قابل کنترل با توجه به نیازمندی های بار تامین می گردد. یک کنترل­کننده ترکیبی شامل کنترل آهسته سوسپتانس و کنترل سریع ولتاژ است که به SVC توانایی دستیابی به تصحیح ضریب قدرت را داده و یک مشخصه ولتاژ ثابت در طول راه اندازی موتور القایی بزرگ ایجاد می نماید. یک روش ایده­آل جبرانسازی برای هر دو مورد تنظیم ولتاژ بهینه و اصلاح ضریب قدرت پیشنهاد می­گردد. یک مطالعه موردی روی راه­اندازی موتور القایی بزرگ MW۴/۱ با روش­های راه­اندازی متعدد ارائه می­گردد. مطالعه مقایسه­ای از طریق شبیه­سازی با نرم افزار متلب برای موارد راه اندازی مختلف انجام می­گیرد. در نهایت، نتایج شبیه­سازی عملکرد ایمن و مطمئن روش پیشنهادی جهت طراحی موثر پست های عملیاتی را تضمین می­نماید.
ایمان رضائی نسب، دکتر سید محسن سید موسوی،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده

کوره قوس الکتریکی یکی از بارهای مصرفی بزرگ در شبکه قدرت می ­باشد و که با توجه به اینکه یک بار غیرخطی و تصادفی است، باعث اختلالات زیادی را در شبکه ایجاد می­ کند. کوره قوس باعث ایجاد مشکلاتی مانند هارمونیک، زیر هارمونیک، نامتعادلی ولتاژ، فلیکر ولتاژ و نوسان ولتاژ و جریان روی شبکه قدرت می­ شود. از این رو به منظور کاهش مشکلات ناشی از کوره­ های قوس الکتریکی، نیاز به نصب تجهیزات جبران کننده مانند SVC در کنار آنها می ­باشد. به منظور تحلیل اثرات کوره قوس الکتریکی بر روی شبکه، محاسبه ظرفیت و نوع جبران­ ساز موردنیاز هر کوره قوس، ابتدا باید مدل مناسب کوره استخراج شده و در محیط نرم ­افزار شبیه ­سازی انجام گیرد. بعد از انجام شبیه ­سازی در محیط نرم­ افزار و مطالعه رفتار کوره، جبران­ کننده مناسب برای کوره قوس طراحی خواهد شد. با توجه به اینکه کوره قوس رفتار غیرخطی و تصادفی دارد ارائه یک مدل مناسب و تا حد امکان دقیق برای مطالعه پدیده­ های کیفیت توان ناشی از کوره بر روی شبکه، دشوار است. هدف از این مقاله به دست آوردن یک مدل مناسب برای کوره قوس الکتریکی شرکت فولاد خوزستان می ­باشد. برای این منظور ابتدا از ولتاژ و جریان ترانسفورماتور کوره داده برداری انجام شده، سپس جهت تطبیق مدل­ های موردنظر و به دست آوردن پارامترهای بهینه مدل از الگوریتم ژنتیک، با استفاده از نرم ­افزار MATLAB بهترین مدل انتخاب شده است.

علی کوچ پی ده، دکتر محمد تبریزیان، حمیدرضا شاهمیرزاد،
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده

خطوط انتقال انرژی الکتریکی در حالت بی‌باری دارای مشکلاتی نظیر افزایش ولتاژ در انتهای خط و کاهش پایداری و در حالت بارداری مشکلاتی مانند افت ولتاژ و کاهش ظرفیت قابل انتقال و در مواردی مشکل ناپایداری ولتاژ، نوسانات توان و ناپایداری گذرا در اثر اختلالات را در بردارد که این مشکلات با افزایش طول خطوط انتقال شدت می‌یابد. جهت حل این مشکلات باید ولتاژ و توان‌های اکتیو و راکتیو بصورت لحظه‌ای کنترل گردند. جهت کاهش تلفات خطوط و افزایش ظرفیت انتقال انرژی و همچنین بهبود قابلیت اطمینان و حفظ پایداری ولتاژ، امروزه استفاده از تجهیزات ادوات فکت(FACTS( در سطح دنیا در حال گسترش بوده و جهت چشم‌انداز آینده شبکه سراسری برق ایران نیز قابل مطالعه و پیشنهاد است. در این مقاله مدل کامل­ تری مبتنی بر وزن­ دهی و رتبه ­بندی حالت­ های وقوع پیشامدهای احتمالی مختلف به­ طور همزمان و مکان­ یابی بهینه دو نمونه از این ادوات شامل جبران­ سازی سری کنترل شده با تریستور)TCSC( و جبران­ ساز توان راکتیو استاتیک)SVC( جهت بهبود قابلیت انتقال موجود (ATC)، درشبکه قدرت ۱۴-باسه  با روش بهینه­ سازی علف ­های هرز مهاجم (IWO) پیشنهاد و سپس نتایج آن با سایر روش ­های بهینه­ سازی مقایسه و ارزیابی شده است.


صفحه 1 از 1     

تحقیقات نوین در برق Journal of Novel Researches on Electrical Power
Persian site map - English site map - Created in 0.1 seconds with 36 queries by YEKTAWEB 4714